Falafel hamburger mentes bucival (vegán)

2021. március 12.

Talán már láttátok nálam a falafel hamburger ötletét... pontosabban erről a fasírtkeverékről is írtam már Nektek, amit majdnem minden házi hamburger készítésnél használni szoktam.

Szóval éppen itt az ideje, hogy ebben a bejegyzésben is átvegyük a részleteit.

_MG_3934

miért a falafel

Amíg el nem kezdtem kísérletezni a hamburgerek készítésével, nem igazán voltam nagy kedvelője a hamburgereknek... Tudom, sokaknak ez furcsaság, én is utánajártam az okának, látjátok. :)

És az ok valójában leginkább a húspogácsa volt.

A húspogácsát először felváltotta nálam a különféle hüvelyesekből készült pogácsa, mint például a vörösbabból vagy csicseriborsóból készült változatok. Azokat is nagyon szerettem. Ezzel kezdett megnyílni előttem az izgalmasabbnál izgalmasabb hamburgerek világa.

Aztán találkoztam az Eden Premium 1001 falafel fasírt keverékével, persze, nálam is a szokásos "hummusz-falafel" kombinációval kezdte a bemutatkozást, majd egyszer arra gondoltam, mért ne tehetném bele az aznapra tervezett hamburgerbe...

Azóta szinte minden egyes házi hamburger készítésnél főszereplővé vált - na meg a hamburgeres ebédek/vacsorák számát is növelte. :)

Számomra egyszerűen verhetetlen ez a falafel. Imádom a fűszerezését, annyira friss ízekkel dobja fel a hamburgert. A sok friss zöldség pedig csak kiemeli azt.

A benne található összetevők jótékony hatásai pedig nem utolsó szempont, ha már a blogra is felkerül a recept. :)

tartalmaz többek között

köleslisztet

csicseriborsó lisztet

quinoa lisztet

teff lisztet

útifű maghéj lisztet

sörélesztő pelyhet

Minden olyan jó dolgot, amiket én is szívesen használok a konyhában.

_MG_3918

a mentes buciról

Emellett a másik nagy kedvencem ez a mentes buci. Persze, készíthetünk "hagyományos" hamburger bucit is, de mindenképp csak ajánlani tudom, hogy néha próbáljatok ki egy-egy újdonságot a hagyományos ízek mellett, hiszen annyi csodálatos alapanyagot ismerhetünk meg így.

Valamint tudom, hogy sokan kerestek glutén és egyéb "mentes" finomságokat, mert az egészségeteket csak ilyen mentes receptekkel tudjátok megőrizni - Nektek is remélem örömet okoz egy új, egyszerű és jól működő lisztkeverék, mint ez, amiből készítettem a mentes bucikat.

tartalmaz

köles lisztet

teff lisztet

quinoa lisztet

útifű maghéj lisztet

_MG_3926

a számomra elengedhetetlen...

... a sok friss zöldség. Ha tehetitek, tegyetek a hamburgerbe sok-sok ropogós élettel teli zöldséget.

Nem csak az egészséges táplálkozásunk fő alapjaként szolgáló lépésként mondom ezt Nektek.

A falafel friss fűszerezését a friss zöldségek olyan szépen kiegészítik, kiemelik, hogy vétek lenne kihagyni ezt az ízélményt.

Én nagyon szeretem friss jégsalátával, ahogy a képeken is láthatjátok, de másik kedvencem még a rukkola. A borsos íze nagyon jól illik a hamburgerekbe.

Ami még nem hiányozhat az én hamburgeremből, az az uborka, valamint a vékonyra szelt lilahagyma.

A többi pedig csak ráadás. :)

_MG_3932

Ha megkívántátok ezt az ízvilágot és szívesen kipróbálnátok a hamburger receptemet, a fasírt és lisztekeveréket a Biocity webáruházban is megtaláljátok.

(hirdetés és szívből ajánlom)

Falafel hamburger mentes bucival (vegán)
Falafel hamburger mentes bucival (vegán)
Hozzávalók
hozzávalók 2 hambihoz:

2 mentes bucihoz:
200 g Éden Prémium kelt tészta lisztkeverék
2 tk só
3 tk cukor
1 tasak szárított élesztő
200 g langyos víz

elkészítés
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a vízzel összedolgozzuk a tésztát. Tiszta konyharuhával lefedjük, majd 1 órát meleg helyen kelesztjük. 2 bucit formázunk belőle és letakarva 10 percig kelesztjük egy sütőpapírral bélelt tepsin.
Olajos kézzel átsimítjuk a tetejüket, majd szezámmaggal megszórjuk, kicsit belenyomkodjuk.
Gőzben (egy kisebb sütőtálba vizet öntünk és betesszük a sütőbe a bekapcsoláskor, ha nincs erre kialakított rész a sütőben), 210°C-on 15 percig sütjük, majd 180°C-on 15 percig.

2 falafel pogácsához:
100 g Éden Prémium 1001 falafel fasírt keverék
4 g só
120 g langyos víz

elkészítés
A falafel pogácsához összedolgozzuk a hozzávalókat, 10 percig pihentetjük. 2 lapos pogácsát formázunk belőle. Forró serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát megsütjük a pogácsáknak.

A hamburger összeállításához a mentes bucikat félbevágjuk, majd mindkettőnek a belső felét megpirítjuk serpenyőben vagy a sütőben.
Ezután már csak rétegezni kell a finomságokat.
Tálalhatjuk friss zöldségekkel (uborka szeletekkel, jégsalátával, lilahagyma szeletekkel), barbecue szósszal, vagy amivel szeretnénk. :)
 
Elkészítetted ezt a receptet?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget.