A legfinomabb répatorta (vegán és gluténmentes)

2021. március 24.

Ha húsvét, akkor répatorta🌷

Ha goodafterfood, akkor izgalmas recept.✨

Így született ez az izgalmas répatorta, ami végül tojásmentes, tejmentes, és lisztmentes süteményként végzett a répatorták versenyének első helyén.

_MG_4527

"lisztmentes" tészta

A lisztmentes annyit jelent, hogy búzalisztet nem tartalmaz a recept. Helyette zablisztből, mandulalisztből és barna rizslisztből áll a répatorta alapja.

Ezektől a lisztektől válhat gluténmentessé az arra érzékenyeknek.

Én az ezekből a lisztekből létrejött ízt és állagot szeretem nagyon, szerintem a répatortának ezek nagyon jól állnak.

De bátran kísérletezzetek más lisztekkel, finomra őrölt magvakkal is, nagyon jól illhet hozzá még a darált dió, a hajdinaliszt, cirokliszt, vagy akár a kókuszliszt is például.

_MG_4529

a különféle lisztek keverésének művészete

Nekem ez egyfajta művészetté, hobbivá vált, hogy mindenféle jótékony hatású, izgalmasabbnál izgalmasabb lisztek keverékével alkotom a receptjeimet.

Amiket most használtam:

zabliszt

Gazdagabb fehérjében és rostban a sima búzaliszthez képest.

Lassabban szívódik fel a szervezetben, alacsonyabb szénhidrát tartalma van, ezért nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést.

Elősegíti a normál bélműködést, ezáltal támogatja az immunrendszer működését.

mandulaliszt

Tápanyagokban gazdag, valamint omega 3 és omega 6 zsírsavakban.

Vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne, ilyen pl az E vitamin, a vas, a magnézium, kalcium, kálium.

barna rizsliszt

A rizslisztet az állaga miatt szeretem nagyon, könnyen magába szívja a folyadékokat, szépen összetartja a tésztát.

_MG_4569

kétféle cukor

A receptben sima kristálycukrot és kókuszvirág cukrot használok egyenlő arányban.

Ti is nyugodtan kísérletezzetek színben és ízvilágban különböző cukrokkal vagy édesítőszerekkel.

A kókuszvirág cukor finom karamellizált ízt ad neki, érdemes a sima cukorhoz is keverni belőle.

_MG_4583

krém magokból

Talán már láttatok nálam hasonló krémet. Általában kevés kesudiót használok, mert nem a legolcsóbb hozzávaló és izgalmasabb is más magokkal is sütni-főzni.

Ebben most található kesudió is, azonban a nagy kedvencem, a napraforgómag is helyett kapott a krémben. Próbáljátok ki! :)

Most margarinnal krémesítettem, de használhattok kókuszkrémet is vagy joghurtot hozzá.

_MG_4517
A legfinomabb répatorta (vegán és gluténmentes)
A legfinomabb répatorta (vegán és gluténmentes)
Hozzávalók
a répatortához:

80 g zabliszt
70 g mandulaliszt
50 g barna rizsliszt
30 g tápióka keményítő
2 tk sütőpor
csipet só
2 tk fahéj
1/2 tk őrölt gyömbér
50 g kókuszvirág cukor
50 g kristálycukor
100 g almaszósz (elkészítése lentebb)
1 tk vanília kivonat
30 g kókuszolaj
150 ml növényi tej
100 g reszelt répa (1 nagyobb répa)

a krémhez:
60 g kesudió
60 g napraforgó mag
55 g puha margarin
2 ek kókuszvirág cukor
1 ek citromlé
1 tk vanília kivonat

tetejére: (opcionális)
pirított magvak

elkészítés:
Az almaszószhoz egy közepes almát meghámozunk, kivágjuk a magházat, felkockázzuk és 2 evőkanál citromlével összeturmixoljuk - kész is az almaszószunk. :)
A répatortához egy nagyobb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat és a nedves hozzávalókkal csomómentesre keverjük, majd beleforgatjuk a reszelt répát is.
Egy kisebb kivajazott tepsibe öntjük a tésztát, elegyengetjük a tetejét.
175°C-on 40 percig sütjük.
A krémhez a magvakat legalább 1 órára forró vízbe áztatjuk, turmixolás előtt leszűrjük.
A krém hozzávalóit krémesre turmixoljuk egy magasabb falú edényben. Amíg sül a süti, betehetjük a hűtőbe.
Miután langyosra hűlt a répatorta, kiborítjuk a tepsiből. Ha fejjel lefelé borítjuk, szép sima lesz a sütik teteje.
Lekenjük a krémmel a piskótát és pirított magvakkal is leszórhatjuk.
Hűtőbe téve, néhány nap múlva is nagyon finomak még ezek a répatorta kockák.
Egészségetekre!
Elkészítetted ezt a receptet?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget.