Cukormentes madeleine rebarbarával (vegán)

2021. május 21.

Még tart a rebarbara szezon, amit, ahogy látjátok, én igyekszem is kihasználni. Mivel úgy sejtem, vagytok még páran, akik szintén nagyon szeretik ezt a zöldséget, így én még nem zártam le a szezont a blogon sem.

Készült már PUDINGOS VEGÁN REBARBARA PITE és REBARBARÁS ZABPISKÓTA MINDENMENTESEN is, most pedig itt vannak ezek a szép madeleine sütemények ráadásként.

Ahogy az előző két receptnél is a gyorsaság és az egyszerűség volt az egyik fő szempont, ennél a receptnél sincs ez másként.

Gyors, egyszerű, mert szépségét a hozzávalók izgalmassága és a sütemény formája adja - na és persze a rózsaszín és zöld színekben pompázó savanykás rebarbara csíkok.

Instagramon már említettem, hogy a végeredmény ennél a vegán madeleine süteménynél egészen túrós batyu ízre sikeredett.

És tudom is, melyik hozzávalóktól emlékeztetett már az első falat után a túrós batyu ízére és állagára.

A fehérlisztbe kevert rizs- és kókuszliszt, valamint az édesítésre használt lucuma por, a citromhéj és vanília kombinációjával pont ilyen ízeket és állagot tud előcsalni.

Ezért jó néha keverni a különböző alapanyagokat, a liszteket, cukrokat, édesítőszereket. Izgalmas aromák és állagok születhetnek egyszerű recepteknél is.

És persze a szervezetre gyakorolt hatásai sem elhanyagolhatóak, kevesebb fehérliszt és cukor szükséges így ebben a receptben is, viszont az élvezetekről nem hogy nem kell lemondanunk miatta, inkább új szintre emelik, egy izgalmasabb világba, ahova jó néha belépni és körbenézni.

_MG_5999

túrós batyu ízvilág

Fentebb tehát említettem, hogy milyen összetevők kombinációjából születhetett ez a túrós batyu íz és állag.

Állagában a rizs- és a kókuszliszt segít. Porhanyósabb lesz a végeredmény, nem egy tömött tésztát kapunk. Szerintem érdemes a fehérlisztbe keverni őket.

Ízében leginkább az édesítésre használt lucuma dob rajta, valamint az azzal harmonizáló citromhéj és vanília.

_MG_6018

cukormentes sütemény

Jó néha akár csak kísérletezni egy-egy cukormentes süteménnyel. Van, aki csak ilyen formában fogyaszthat édességeket, ők tudják milyen izgalmas ízeket is lehet varázsolni a süteményekből, ha nem csak a kristály- és porcukor található a konyhában. Érdemes keverni vagy teljesen elhagyni ezeket a "szokásos" alapanyagokat egy-egy recept kedvéért.

Már rengeteg más fajta édesítő létezik, amik hatásaiban is, de ízében és állagában is okozhatnak meglepetést a hagyományos recepteknél is.

természetes édesítőszer: lucuma

Számomra újdonságként a lucuma került most főszerepbe, ami egy természetes, a hagyományos cukor egészségesebb helyettesítőjeként szolgál.

A hagyományos cukorhoz képest a magas rosttartalom és az alacsony glikémiás index miatt értékelendő

A gymbeam oldaláról ezeket találtam erről a gyümölcsről:

  • a cukor egészségesebb alternatívája
  • a Pouteria lucuma növény gyümölcséből származik
  • magas a rosttartalma
  • 100 g csupán 31 g cukrot tartalmaz
  • a hagyományos cukornál alacsonyabb a glikémiás indexe
  • vegánok is fogyaszthatják
_MG_6025

MIÉRT REBARBARA?

A szemünknek izgalmas alkotások tehát egy érv a rebarbara mellett.

De itt, a good after food oldalon, nem mehetünk el szó nélkül a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai mellett sem.

vitamintartalma magas (A, B1, B2, C)

ásványi anyagokat tartalmaz (kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, szelén)

alacsony a kalóriatartalma (100 g növényben 16 kalória)

HOGYAN HASZNÁLD FEL A REBARBARÁT

Az első, amit kiemelnék, hogy csak a növény szárát szabad felhasználni, levelei mérgezőek!

Sok helyen láttam már, hogy szószt, gyümölcslevest, kompótot készítenek belőle. Ezeket is igyekszem majd én is kipróbálni.

A másik pedig a különféle sütemények tetejébe nyomkodott rebarbara kockák/hasábok/háromszögek. Díszíthetjük vele a muffinjaink tetejét, vagy a piskótánkat, valamint galette töltelékként is elkészíthetjük.

De biztosan sok-sok mód van még a felhasználására. Ha van ötletetek, szívesen olvasnám! :)

_MG_6060
Cukormentes madeleine rebarbarával (vegán)
Cukormentes madeleine rebarbarával (vegán)
Hozzávalók
9-10 db madeleinehez
80 g búzaliszt
60 g rizsliszt
60 g kókuszliszt
2 tk sütőpor
30 g lucuma por
40 g xilit
1 tk reszelt citromhéj
360 ml növényi tej
50 ml olaj (kókuszolaj, olívaolaj, stb)
1 tk vanília

díszítéshez
rebarbara csíkok

elkészítés
A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük és csomómentesre keverjük a nedves hozzávalókkal.
Kiolajozott sütőforma aljára rakosgatjuk a csíkokra vágott rebarbarát és rákanalazunk a tésztából. Elegyengetjük a tetejét és 180°C-on 20-25 percig sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni, majd egy kés segítségével óvatosan kiemeljük a formából a süteményeket.
Egészségetekre!
 
Elkészítetted ezt a receptet?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget.