Élesztőmentes kalács (tejmentes, tojásmentes)

2021. március 30.

Van már néhány kalács recept a blogon. Azok is szintén tejmentes és tojásmentes receptek, viszont mindegyik kalács élesztős tésztából készült.

Ez a recept most nem tartalmaz élesztőt sem, így az arra érzékenyek is könnyebben fogyaszthatják talán. És persze gyorsabban is elkészül, hiszen megspóroljuk a kelesztési időket, na meg dagasztani sem kell, csak alaposan összedolgozni a tészta hozzávalóit.

_MG_4845-4

kalács élesztő nélkül

Élesztő nélkül is készíthetünk finom, puha tésztájú kalácsot.

Kész süteményt kaphatunk akár 1 órán belül, hiszen nem kell dagasztani és keleszteni sem, csupán alaposan összedolgozzuk a tészta hozzávalóit, megformázzuk kedvünk szerint és már mehet is az előmelegített sütőbe.

Emiatt kényelmesebb is a készítése, de leginkább azért van helye az élesztős receptek mellett, mert tudom, hogy vagytok páran, akik nem igazán ehetnek élesztőt.

És mivel magatoknak csináljátok a finomságokat, szeretnétek odafigyelni akkor erre is. Én pedig szeretem tudni, mikben segíthetek Nektek egy kicsit, és örömmel látom, amikor a saját fantáziátokat viszitek bele az én (alap) receptjeimbe. :)

Remélem mindenkinek hasznos és izgalmas ez a recept.

_MG_4844-2

négyes fonás

A hármas fonás az egyik legegyszerűbb fonás, amivel nagyon szép és mutatós kalácsokat készíthetünk. Ezt a fonást a trikolor kalács receptben nézhetitek meg, videó is van hozzá.

Ez a négyes fonás most a nevéből adódóan is egy tésztavéggel több, mint a hármas. :)

Egyel bonyolultabbnak is nevezhető, na de nem matematikai feladat ez, hanem művészet ám!

Többféle módja is van a tésztacsíkok hajtogatásának. Ennél a kalácsnál két tésztahengerből indítjuk a fonást, nem 4 különálló tésztacsíkból.

A videóban pedig a teljes folyamatot láthatjátok.

_MG_4859-2
_MG_4871-2
Élesztőmentes kalács (tejmentes, tojásmentes)
Élesztőmentes kalács (tejmentes, tojásmentes)
Hozzávalók
600 g búzaliszt
1 csomag sütőpor
csipet só
60 g cukor
350 ml növényi tej
90 g olvasztott margarin

a kakaós tésztához:
3 ek kakaópor vízben feloldva

elkészítés
A kalács tésztához egy nagyobb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd összedolgozzuk a tejjel és a margarinnal. Gombócot formázunk a tésztából és egy késsel félbevágjuk.
Az egyik felét lisztezett deszkára tesszük, a másik feléhez a tálban hozzáöntjük a kakaós masszát.
Alaposan összedolgozzuk, majd egy kevés lisztet beledolgozhatunk, hogy megfelelő állagot kapjunk.
Lisztezett felületen kinyújtjuk a fehér tésztát, felhengergetjük, a széleit összenyomjuk.
A kakaós tésztából is ilyen hosszúkás hengert formázunk.
Ezt a két hengert összefonjuk. (A fonás lépései a videóban láthatóak)
Miután kész a kalács formánk, kivajazott sütőformába tesszük.
Növényi tejben kókuszvirág cukrot elkeverünk és ezzel kenjük le a kalácsot.
185°C-on kb. 40 percig sütjük.
Egészségetekre!
Elkészítetted ezt a receptet?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget.