Foszlós trikolor kalács (vegán)

2021. március 26.

Trikolor kalács természetesen színezve... Szerintem gyönyörű színei lettek.💚🤎

A fonásnak köszönhetően izgalmas minden szelet - mindegyik egyedi, ahogy csavarodnak a színes kalácstészták a süteményben.

_MG_4624-2

természetesen színezett kalácstészták

A természetes színezékekkel készített tészták nem csak szépek, de az egészségünkre is jobb hatással vannak, mintha mesterségesen előállított színezékekkel dobnánk fel a süteményeinket.

matcha por

A zöld árnyalatban pompázó tésztát matcha porral színeztem.

A matcha a legegészségesebb teaként híresült el. Rengeteg vitamin és ásványi anyag található meg ebben a vízhajtó hatású teában.

Nincs túl erőteljes íze, finom aromáját gyengéden mégis érezni ekkora mennyiségben, amit ez a kalács tartalmaz.

kakaópor

A kakaóport talán már nem kell bemutatni, afrodiziákumként is ismerjük már. A barna kalácstészta gyönyörű barna színét a kakaóportól kapta.

Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést is.

_MG_4651

a legegyszerűbb kalácsfonás

Ez a trikolor kalács most a legegyszerűbb fonással készült - hármas fonással, a három tészta színét kiemelve. De nyugodtan lehet próbálkozni mindenféle izgalmas fonással is. :)

_MG_4666-2
Foszlós trikolor kalács (vegán)
Foszlós trikolor kalács (vegán)
Hozzávalók
a fehér tésztához:

200 g búzaliszt
csipet só
4 g szárított élesztő
40 g porcukor
120 ml növényi tej
30 g olvasztott margarin

a zöld tésztához:

200 g búzaliszt
2 tk matcha por
csipet só
4 g szárított élesztő
40 g porcukor
120 ml növényi tej
30 g olvasztott margarin

a barna tésztához:

200 g búzaliszt
2 ek kakaópor
csipet só
4 g szárított élesztő
40 g porcukor
120 ml növényi tej
30 g olvasztott margarin

kenéshez:
3-4 ek növényi tej
1 ek kókuszvirág cukor

elkészítés
3 féle kalács tésztát készítünk. A fehér tésztához egy nagyobb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a nedves hozzávalókat beleöntjük és 5-7 percig dagasztjuk. A zöld és a barna kalácstésztát is ugyanígy készítjük el, csak azoknál a száraz hozzávalókhoz még matcha port (a zöldhöz) vagy kakaóport (a barnához) keverünk.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen másfél órát kelesztjük.
Miután megkeltek a tészták, egyenként picit átgyúrjuk őket és lisztezett felületen hengereket formázunk belőlük.
Ezt a 3 hengert egymás mellé rakjuk hosszában és a végeiket összenyomjuk, összeillesztjük és elkezdjük összefonni őket.
Amikor a végére érünk, a végeiket is összenyomjuk és aláhajtjuk.
Kivajazott sütőformába tesszük a kalácsot és 30 percig kelesztjük még.
Meleg növényi tejben kókuszvirág cukrot olvasztunk fel és ezzel kenjük le a kalácsot.
175°C-on 35-40 percig sütjük.
A formában hagyjuk kicsit hűlni, utána kivehetjük.
Már langyosan is fogyasztható, olvadó vajjal akár... :)
Egészségetekre!
Elkészítetted ezt a receptet?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget.