Kókuszkrémes mazsolás kalács (tojásmentes, tejmentes)

2021. március 29.

Kókuszkrémmel töltött mazsolás kalács. Nálam ebből mindegyik része jöhet... Nagyon szeretem a kókuszt, mindig megtalálható a konyhámban reszelék, liszt, chips és tejek formájában is.

A mazsoláért nem mindenki van oda, nyugodtan elhagyható a receptből, de szerintem nagyon jól feldobja az ízével és ad egy újabb textúrát a kalácsnak.

És ha már a textúrákról beszélünk...

_MG_4679

a kalács tésztája

Sütés után a kalács tésztája szép aranybarna lesz és ropogós a hajtások vonalában.

Izgalmas lisztekkel dobtam fel a tészta állagát és tápanyag tartalmát.

A sima búzaliszthez kevertem még

barna rizslisztet

Nagyon szeretem az állagát, fellazítja a tésztát.

kókuszlisztet

Ha már a kókusz az egyik főszereplője ennek a receptnek, miért ne csempésznénk a tésztába is ebből a finom ízből?

_MG_4685

Kókuszkrém

A kalácstészták között fonódó krém ízvilága uralkodik a kalácsban.

Kókuszos, vaníliás és édes ízek alkotják ezt a világot.

mazsola

Persze, kihagyható, tudom, nem sokan vannak oda érte... De mindenkit arra buzdítok, hogy egy próbát megér. Savanykás-édeskés meglepetésként csücsülnek a kalácshajtások között.

_MG_4708
_MG_4729
_MG_4702
_MG_4686
_MG_4693
_MG_4722
Kókuszkrémes mazsolás kalács (tojásmentes, tejmentes)
Kókuszkrémes mazsolás kalács (tojásmentes, tejmentes)
Hozzávalók
a kalács tésztához:

100 g búzaliszt
50 g barna rizsliszt
50 g kókuszliszt
csipet só
4 g szárított élesztő
25 g porcukor
90 ml növényi tej
50 g olvasztott margarin

a kókuszkrémhez:

40 g kókuszreszelék
70 g porcukor
70 g puha margarin
2 tk vanília kivonat
csipet citromhéj
1 ek mazsola

díszítéshez:
mazsola

elkészítés
A kalács tésztához egy nagyobb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd alaposan összedolgozzuk a tejjel és az olvasztott margarinnal. Gombócot formázunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk és 1 órát kelesztjük.
Addig elkészítjük a kókuszkrémet.
A krémhez a puha margarinnal összedolgozzuk a hozzávalókat és a mazsolát is beleforgatjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és megkenjük a krémmel.
A krémmel megkent tésztát felhengergetjük és összenyomkodjuk a széleit. Hosszában félbevágjuk, az egyik végén hagyhatjuk egybe, úgy könnyebb a hajtogatás.
A kétfelé vágott tésztavéget összefonjuk, a végét összenyomjuk. Kivajazott sütőformába helyezzük.
Letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk.
Ezután néhány mazsolát nyomkodunk a tésztába díszítésnek.
180°C-on 20-25 percig sütjük (én légkeverésen sütöttem).
Egészségetekre!
Elkészítetted ezt a receptet?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget.