Pudingos rebarbara pite (vegán)

2021. május 12.

Zöldséges pudingpite... Igen, a rebarbara alapvetően egy zöldség, de savanykás ízével és csodálatos színeivel gyönyörűen illik a pitevilágba. Szerintem már nincs olyan ember, aki legalább egyszer ne futott volna egy rebarbara-geometriával megkomponált pite fotójába.

Én sem voltam ezzel másképp. Azonban ez volt az első alkalom, hogy elkészítettem és megkóstoltam ezt az izgalmas zöldséget.

És azt kell mondjam - beleszerettem.

Gyerekkorom óta odavagyok a savanyú dolgokért (gumicukor, ribizli, egres, alma, stb), így amikor a rebarbara jellegzetes savanykás ízét megismertem, azonnal tudtam, hogy még csak most kezdődik a kalandom vele. :)

A rebarbara-történet első fejezete tehát ez a pudingos rebarbara pite, fogadjátok szeretettel! :)

_MG_5805

a híres rebarbara-geometria

Na igen, ha rebarbara, akkor nem lehet csak úgy ide-oda tenni a színpompás rudacskákat. Vagyis egyszer biztosan ki kell próbálni ezt a türelem-alkotást. :)

Én sem hagyhattam ki, - első ötlettől vezérelve - egész izgalmas lett a végeredmény. Ti is így gondoljátok?

Olyan sokféle forma és elrendezés van még, biztosan készítek majd ezután is rebarbara-geometriát.

_MG_5834

miért rebarbara?

A szemünknek izgalmas alkotások tehát egy érv a rebarbara mellett.

De itt, a good after food oldalon, nem mehetünk el szó nélkül a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai mellett sem.

vitamintartalma magas (A, B1, B2, C)

ásványi anyagokat tartalmaz (kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, szelén)

alacsony a kalóriatartalma (100 g növényben 16 kalória)

_MG_5838

hogyan használd fel a rebarbarát

Az első, amit kiemelnék, hogy csak a növény szárát szabad felhasználni, levelei mérgezőek!

Sok helyen láttam már, hogy szószt, gyümölcslevest, kompótot készítenek belőle. Ezeket is igyekszem majd én is kipróbálni.

A másik pedig a különféle sütemények tetejébe nyomkodott rebarbara kockák/hasábok/háromszögek. Díszíthetjük vele a muffinjaink tetejét, vagy a piskótánkat, valamint galette töltelékként is elkészíthetjük.

De biztosan sok-sok mód van még a felhasználására. Ha van ötletetek, szívesen olvasnám! :)

_MG_5749
_MG_5751
Pudingos rebarbara pite (vegán)
Pudingos rebarbara pite (vegán)
Hozzávalók
a pitetésztához
150 g búzaliszt
125 g margarin
2 ek cukor
4-6 ek hideg víz

a vanília pudinghoz
450 ml növényi tej
1 csomag vaníliás puding
5 ek cukor

díszítéshez
2 rebarbara szár

elkészítés
A pitetésztához a liszttel és a cukorral összemorzsoljuk a hideg margarin kockákat, majd néhány evőkanálnyi hideg vizet adagonként beledolgozunk, amíg össze nem áll a tésztánk.
Gombócot formázunk belőle és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
A rebarbarát tetszés szerint előkészítjük a díszítéshez.
A pudingos töltelékhez 50 ml tejben csomómentesre keverjük a pudingport és a cukrot. A maradék 400 ml tejet felforrósítjuk, majd beleöntjük a kikevert pudingport. Folyamatos keverés mellett néhány perc alatt besűrítjük.
A hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk és egy kivajazott piteformába nyomkodjuk, hogy mindenhol egyenletesen fedje a sütőformát.
A pudingot ráöntjük a tésztára és a rebarbarával díszítjük.
180°C-on 20-25 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a pitetészta széle.
Kevés pihentetés után már szeletelhető is, amikor visszadermedt a puding.
Egészségetekre!
 
Elkészítetted ezt a receptet?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget.