Puha fahéjas sütemény ropogós morzsakéreggel

2021. március 09.

Belül puha tészta, közte ragacsos fahéjréteggel, a tetején ropogós morzsakéreggel... Tökéletes sütemény a kávé mellé (is).

Ez a recept egy vegán változat, növényi tejjel és tojás nélkül.

Mivel én a kávé mellé készítettem, édesebb a végeredmény, mintha egyébként úgy készíteném, hogy magában fogyasztjuk.

_MG_3595

...és ha már az édesnél tartunk:

különböző cukrokat találhattok a receptben:

a világos tésztához

Ha ilyen árnyalatokban szeretnéd, hogy pompázzon a Te fahéjas süteményed is, akkor érdemes a puha tésztához világos színű cukrot (vagy édesítőt) használni, hogy ne színezze be sötétebbre a tésztát.

a ragacsos fahéjas réteghez

A puha tésztát megédesítő ragacsos réteghez én kókuszvirág cukrot használtam, ami sötét színéről ismerhető fel. A fahéjjal keverve szépen kirajzolódik a világos tésztában.

a ropogós kéreghez

A tetején jól lepirult kéreghez szintén kókuszvirág cukrot használtam, így még csalogatóbb ez a sült kérges tető.

 

Jó sütögetést! ☺☕🍞

_MG_3523
_MG_3545
_MG_3568
_MG_3582
_MG_3588
_MG_3592
Puha fahéjas sütemény ropogós morzsakéreggel
Puha fahéjas sütemény ropogós morzsakéreggel
Hozzávalók
a puha tésztához:
150 g búzaliszt
70 g barna rizsliszt
45 g mandulaliszt
160 g kristálycukor
2 tk sütőpor
60 ml olaj
220 ml növényi tej

a ragacsos réteghez:
6 ek kókuszvirág cukor
1 ek fahéj

a morzsakéreghez:
50 g margarin
5 ek kókuszvirág cukor
4 ek búzaliszt
1 ek fahéj

elkészítés
A morzsához a margarinnal összemorzsoljuk a hozzávalókat és félretesszük.
A ragacsos réteghez egy kis tálban összekeverjük a cukrot a fahéjjal és ezt is félretesszük.
A tésztához egy tálban először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd csomómentesre keverjük a nedves hozzávalókkal, de ne keverjük túl a sütőpor miatt.
Egy kiolajozott sütőformába öntjük a tészta felét, majd a ragacsos réteghez készített fahéjas cukrot óvatosan rászórjuk, hogy befedje a tésztát.
Ezután óvatosan rákanalazzuk/öntjük a tészta másik felét.
Rámorzsoljuk a tetejére az előtte összekészített margarinos morzsánkat.
175°C-on (légkeverésen) 30-35 percig sütjük.
A legjobb kávéval fogyasztani, hogy a kesernyés és édes ízek harmóniáját élvezhessük.
De az édesszájúak magában is fogyaszthatják. :)
Elkészítetted ezt a receptet?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget.