Rebarbarás zabpiskóta (mindenmentesen)

2021. május 14.

Rajongok a zablisztes, zabpelyhes süteményekért. Remélem vagytok itt még páran, akik szintén örülnek ennek a receptnek!

Mostanában egyre több cukormentes recepten dolgozom, így most ez is egy mindenmentes süteményként szerepelhet az oldalon.

Mindenmentes, mert:

búzaliszt helyett: zabpehelyliszt

cukor helyett: xilit (nyírfacukor)

tojás helyett: keményítő

tej helyett: növényi tej

margarin helyett: kókuszolaj

... található a receptben.

_MG_5959

Miért szeretem a zabot?

  • mert kiváló rost- és szénhidrátforrás
  • természetes értágító
  • csökkentheti a vérnyomást
  • csökkentheti a koleszterinszintet
  • lassítja a cukor felszívódását
  • nagyon sokoldalúan felhasználható
  • és persze mert nagyon szeretem az ízét :)
_MG_5967

díszítés rebarbarával és mandulával

Sok helyen láttam már ezt a mandulaszeletes díszítést, azt hiszem nem én lehetek az egyedüli, akinek megtetszett ez a dekoráció. :)

Amellett, hogy nagyon dekoratív piskótát készíthetünk velük, a rebarbara savanykás hasábjai izgalmassá teszik a falatokat, a mandula pedig ropogóssá és ízletessé varázsolja a süteményünket.

_MG_5920

miért rebarbara?

A szemünknek izgalmas alkotások egy érv a rebarbara mellett. Készítettem is már egy rebarbara-geometriával díszített pitét.

De itt, a good after food oldalon, nem mehetünk el szó nélkül a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai mellett sem.

vitamintartalma magas (A, B1, B2, C)

ásványi anyagokat tartalmaz (kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, szelén)

alacsony a kalóriatartalma (100 g növényben 16 kalória)

_MG_5957

hogyan használd fel a rebarbarát

Az első, amit kiemelnék, hogy csak a növény szárát szabad felhasználni, levelei mérgezőek!

Sok helyen láttam már, hogy szószt, gyümölcslevest, kompótot készítenek belőle. Ezeket is igyekszem majd én is kipróbálni.

A másik pedig a különféle sütemények tetejébe nyomkodott rebarbara kockák/hasábok/háromszögek. Díszíthetjük vele a muffinjaink tetejét, vagy a piskótánkat, valamint galette töltelékként is elkészíthetjük.

De biztosan sok-sok mód van még a felhasználására. Ha van ötletetek, szívesen olvasnám! :)

_MG_5942
Rebarbarás zabpiskóta (mindenmentesen)
Rebarbarás zabpiskóta (mindenmentesen)
Hozzávalók
240 g zabpehelyliszt
35 g vaníliás pudingpor
2 tk sütőpor
100 g nyírfacukor
250 ml növényi tej
7 ek kókuszolaj

díszítéshez
rebarbara
mandulaszeletek

elkészítés
A hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd egy kivajazott sütőformába öntjük a tésztát. Rebarbara hasábokat nyomkodunk a tésztába és mandulaszeletekkel szórjuk le.
170°C-os sütőben 30-35 percig sütjük.
Egészségetekre!
Elkészítetted ezt a receptet?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget.