Szabadság-szelet (tejmentes, tojásmentes)

2021. március 15.

"Mit kíván a magyar nemzet. Legyen béke, szabadság és egyetértés."

A finom családi ebéd után ezt a napot már csak egy finom sütemény varázsolhatja még ünnepibbé... főleg, ha ez a március 15-höz illő köntösben pompázik.

Nemzeti színek, édes ízek, puha piskóta, csokoládés krém, ropogós étcsokoládé. Számomra ezek mind-mind ünnepi szavak, Ti is így gondoljátok? :)

Töltsétek szeretetben ezt a napot, pihenjetek, hogy újult erővel folytassuk utunkat, terveinket az év további napjain.

_MG_4221-2
_MG_4224-2
_MG_4249-2
_MG_4269-3
Szabadság-szelet (tejmentes, tojásmentes)
Szabadság-szelet (tejmentes, tojásmentes)
Hozzávalók
a piskótához:

160 g búzaliszt
40 g mandulaliszt
130 g cukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
1 chia tojás (elkészítése lentebb olvasható)
1 tk vanília kivonat
70 g olvasztott margarin
200 ml víz

színezéshez:
3 tk cékla por (a piros piskótához)
1 tk matcha por (a zöld piskótához)

a krémhez:
1/2 csomag vaníliás pudingpor
1 ek kakaópor
2-3 ek cukor
220 ml növényi tej

a csokoládéréteghez:
3/4 tábla étcsokoládé
1-2 tk olaj
csipet nagyobb szemű só (én parajdi sót használtam)

elkészítés
A chia tojáshoz egy tálkában 2 ek chia magot 6 ek vízben elkeverünk és 10-15 percig pihentetjük.
A piskótához egy tálban a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd csomómentesre keverjük a nedves hozzávalókkal egy habverő segítségével. Ne keverjük túl a sütőpor miatt.
A kikevert piskóta tésztát kis tálkákban 3 részre osztjuk és az egyikben a céklaport, a másikhoz a matcha port keverjük el, a harmadik tálkában lévőbe nem teszünk semmit.
Én egy sütőformát használtam, így egymás után sütöttem ki a színes piskótákat.
Egy sütőpapírral bélelt kisebb sütőformába (én egy hosszúkás kenyérsütő formát választottam) beleöntjük a piskóta tésztát.
175°C-os sütőben (én légkeverésen sütöttem) 15 percig sütjük.
Ezután kiemeljük a megsült piskótát a sütőpapírral együtt egy vágódeszkára és újra kibéleljük a formát, majd jöhet a következő színű piskótánk és így a hamardikkal is.
A krémhez a 170 ml növényi tejet felforrósítunk.
Egy kis tálkában, 50 ml növényi tejben csomómentesre keverjük a pudingport, a kakaót és a cukrot.
A forró tejhez öntjük és folyamatos kevergetés mellett pár perc alatt sűrű pudingot készítünk.

Az összeállításhoz a kihűlt piskótákról lehúzzuk a sütőpapírt, majd a nemzeti zászlós minta alapján először a zöld piskótát helyezzük ugyanabba a sütőformába (sütőpapírral kibélelve), amiben sütöttük a piskótákat.
Ezután jöhet rá a krém fele, szépen elegyengetjük, majd a fehér piskótát ráhelyezzük, rányomkodjuk, hogy egyenletesen eloszlassuk a krémet. Ennek a tetejére kanalazzuk a krém másik felét és ráhelyezzük a piros piskótát is.
A tetejét vízgőz fölött olvasztott étcsokoládéval kenjük le és megszórhatjuk egy csipet nagyszemű parajdi sóval is.
Dermedésig hűtőbe tesszük.
A sütőpapír segítségével kiemelhetjük a formából, és meleg víz alá tartott éles késsel könnyen szeletekre vághatjuk.
Ha szép egyenletes téglalapokat szeretnénk belőle, érdemes levágni a széleiből is.
Elkészítetted ezt a receptet?
Jelölj meg Instagram-on (@goodafterfood) és használd a #goodafterfood hashtaget.